Geplaatst op 11-01-2022
4 min

Een leuke uitdaging…..opruimen en pubers!

Je staat zelf op het punt om naar je werk te gaan. Roept je dochter waar is mijn trui die ik “nu” aan wil. Dat weet ik toch niet roep ik nog even. Heb je het wel in de was gedaan of hangt het nog tussen die grote stapel kleding op je stoel.

Ondertussen ga ik naar mijn werk, nog nadenkend over deze vervelende discussie. 

Maar ja…..ga ik mij nu schuldig voelen omdat zij waarschijnlijk haar trui niet in de was hebt gedaan?

Dan zijn er dus twee opties voor mij als moeder;

  1. Voortaan toch alles opruimen om een discussie te vermijden, maar daar leren zij niet van.

  2. Of een manier aanleren om het je puber zelf te laten doen wat waarschijnlijk niet helemaal vanzelf gaat.

Want hoe fijn is het als er iemand achter jou alles opruimt en hij of zij dan tijd over houdt voor die ene film die je toch nog even af wilt kijken.

Maar uiteindelijk moet een jongere toch leren verantwoordelijk te zijn voor de rommel die je achter je laat. Want hoe moet hij of zij zich later redden? Wanneer er geen ouder is om alles op te lossen.

Je moet dus op zoek naar manieren om de puber het zelf op te laten ruimen. Hij of zij leert daar belangrijke dingen van zoals zelfstandigheid, zelfredzaamheid en het is goed voor de ontwikkeling.

Het zal niet makkelijk worden want een puber zal zich tegen alles verzetten wat een ouder vraagt. Omdat ze gaan ontdekken wie ze zijn als eigen persoon. 

Maar waar is een puber gevoelig voor:

  • Hecht veel waarde aan privacy.

  • Wil graag serieus genomen worden.

  • Wil graag voor vol aangezien worden.

  • Heeft behoefte aan grenzen.

  • Heeft behoefte aan waardering.

  • Stiekem vindt een puber het best leuk om iets samen met jou te doen.

Hierbij een aantal tips

Als je samen met je puber gaat opruimen, laat dan zien hoe je dit handig kan aanpakken. Maak het gezellig en gooi er wat humor tussendoor. Hou de klus vooral luchtig. 

Het is een goede basis om een gesprek te beginnen omdat je allebei bezig bent. 

Als de klus klaar is geef je puber dan een compliment. Hij of zij zal groeien door een welgemeend compliment.

Maak een afspraak wanneer de slaapkamer opgeruimd moet worden, stel dan samen een tijdslimiet vast. De puber krijgt dan de ruimte om het zelf te doen. Maar jij geeft wel de grenzen aan waarbinnen dit plaats moet gaan vinden. Wel zo duidelijk voor allebei.

Haal het positieve naar boven. Hoe fijn is het als je vrienden komen en je gewoon kan zitten op je slaapkamer.

Tenslotte is de slaapkamer van je puber een plek waar hij of zij zich veilig moet kunnen voelen.

Jongeren hebben behoefte aan een plek waar ze zich terug kunnen trekken en waar ze privacy hebben.

Kijk naar mogelijkheden om het je puber wat makkelijker te maken. Zorg voor een eigen prullenbak en een eigen wasmand.

Het is ook als ouder goed om te realiseren dat het waarschijnlijk geen onwil is om de spullen niet op te ruimen. En het is zeker niet stoer om tegen je vrienden/vriendinnen te zeggen dat je je kamer opgeruimd hebt.

Even een stuk terug in de tijd… Hoe was je zelf vroeger?

Denk je bij het lezen van mijn blog. Dit is zo herkenbaar; ik heb al zoveel pogingen gedaan om het voor elkaar te krijgen maar het is nog steeds niet gelukt.

Bel, app of vul mijn contactformulier in op mijn website voor een kennismakingsgesprek. Dan kunnen we samen kijken naar een passende oplossing waar alle partijen gelukkig van worden.

Beoordelingen

Silvia heeft mij heel goed geholpen met het organiseren van de vele waardevolle spullen die mijn moeder mij nagelaten heeft. Ze ging met een respectvolle manier om met de spullen die voor een ander misschien prul lijken, maar voor mij van emotionele waarde zijn. Ze heeft me een hoop inzichten gegeven om beter te kunnen organiseren!

Silvia is fantastisch om mee te werken. Ze is betrokken, respectvol en denkt mee. Samen hebben we in een paar uur veel meters gemaakt en is mijn huis van een opslag nu weer terug een fijn thuis

Super blij met de hulp van Silvia. Ze heeft mij echt goed geholpen met het opruimen van de badkamer. Ziet er weer netjes uit!

Ik ben fijn geholpen door Silvia. Ik zag door de bomen het bos niet meer op mijn zolder. Kinderspeelgoed en allerlei rommel wat we hebben verzameld door de jaren heen. Na 3 sessies was alles uitgezocht en hebben we veel speelgoed naar de kringloop om de hoek gebracht. Tegenwoordig probeer ik de methode van Silvia toe te passen door heel ons huis

Hartelijk dank voor je frisse blik op de onlogische indeling van mijn huis/ kasten/ laden. Op een gezellige manier heb je mij geleerd om dingen anders aan te pakken. Bedankt voor alle tips Silvia, je hebt er echt kijk op.

Mevrouw Christiaanse is vriendelijk en pakt dingen op een logische manier, stap voor stap aan. En ze is altijd stipt optijd.

Wat is het fijn om weer opgeruimde kasten te hebben èn overzicht over m'n spullen! In 10 sessies van 3 uur hebben we samen alle kasten en ruimtes in het huis doorgenomen en opgeruimd. Vanaf het eerste kennismakingsgesprek, de duidelijke offerte tot en met alle opruimsessies samen, is alles heel goed verlopen. Silvia stelde precies de juiste vragen, waardoor ik gemakkelijk kon beslissen over wat te behouden en wat weg te doen. Ook alle handige èn praktische tips kon ik gelijk toepassen, zoals opvouwtechnieken, opbergmiddelen en kastindelingen. Nogmaals veel dank daarvoor Silvia!

Super blij met de hulp van Silvia. Na jaren rommel bewaren eens flink de bezem er door heen gehaald. Ook heeft zij mij geholpen met het praktisch inrichten en ordenen van mijn kasten en keuken. Nu een paar maanden later heb ik veel meer overzicht en rust in mijn hoofd. Ik kan haar zeker aan iedereen aanraden.