Geplaatst op 09-11-2021
4 min

Oh kom maar eens kijken, hoeveel speelgoed ik heb…

Over een paar dagen is Sinterklaas weer in het land.  

De folders stromen de brievenbus binnen met heel veel leuke en aantrekkelijke aanbiedingen. De verleiding is erg groot. Kinderen worden er al vroeg aan herinnert, allerlei zoete lekkernijen in de winkels, het grote speelgoedboek dat in september al in de brievenbus valt. Dan komen de vragen van je kind “hoeveel nachtjes moet ik nog slapen” en “mag ik dit hebben”, “oh dit wil ik heel erg graag want iedereen heeft dat” en ga zo maar door”. Maar hebben kinderen tegenwoordig niet genoeg om mee te spelen of hebben ze zoveel dat ze door de bomen het bos niet meer zien.

Bedenk voordat je als ouder nieuw speelgoed gaat aanschaffen, gaan ze er echt mee spelen, is het leerzaam, kunnen de andere kinderen binnen het gezin er ook mee spelen. Speelgoed hoeft niet altijd nieuw te zijn, loop eens binnen bij de Kringloopwinkel.

Het geven van een boek, een pyjama, een paar pantoffels, een warme trui is ook leuk om te geven en te krijgen. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik voor Sinterklaas niet altijd speelgoed en snoep kreeg. Ook bruikbare items, die ik nodig had, kreeg ik dan voor Sinterklaas. En blij dat ik er mee was. Dat in combinatie met speelgoed en snoepgoed.

Het is een leuk feest voor jonge kinderen die er in geloven dat Sinterklaas een man is die in Spanje woont. Dat hij samen met zijn pieten met zijn pakjesboot naar Nederland komt. En dat piet dan ’s avonds de cadeautjes door de schoorsteen doet, je een wortel met hooi voor het paard klaar moet zetten en een mooie tekening moet maken voor Sinterklaas. 

Maar is het eigenlijk wel leuk om als ouder te liegen tegen je kind(eren)?

Toen we het onze dochter gingen vertellen dat het hele verhaal rondom Sinterklaas niet bestond, was haar reactie “had je dat niet eerder kunnen vertellen?”.

Voor dat “nieuwe” speelgoed moet ook weer ruimte gemaakt worden in de kast.

Heb je eigenlijk nog genoeg kastruimte? Of wordt het tijd om het speelgoed uit te gaan zoeken? 

Wat mag er blijven, wat is kapot, wat kan er weg omdat het niet meer bij de leeftijd van je kind(eren) past.

Geef speelgoed wat weg kan een tweede leven en breng het naar de Kringloopwinkel. 

Het is belangrijk dat kinderen zelf het speelgoed kunnen pakken waar ze op dat moment mee willen spelen. Maar ook dat ze het zelf weer op kunnen ruimen. Het hangt van de leeftijd van het kind af maar het is verstandig om de kinderen op jonge leeftijd bij het opruimen te betrekken. Een lage open kast met doorzichtige kratten of de kratten labelen met plaatjes erop wat erin zit helpt de kinderen om het weer in de juiste krat te doen.

Maar wist je eigenlijk dat?

Sint Nicolaas als gever nooit gezien wil worden en daarom in het donker met Piet alle cadeautjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer brengt.

De allereerste intocht van Sinterklaas in Venray was. Deze intocht was in 1888.

Het paard van Sinterklaas in 1986 bij de intocht Jasper werd genoemd en pas sinds 1990 Amerigo.

Speculaas en marsepein vroeger liefdessnoepjes waren. Was een jongen verliefd op een meisje, dan kreeg ze een figuurtje in een van deze twee lekkernijen. 

Een taai-taai pop werd dan cadeau gedaan aan iemand die je echt niet mocht.

De Spanjaarden helemaal geen cadeautjes krijgen met Sinterklaas. De Spaanse kinderen moeten wachten tot zes januari, want in Spanje krijgen de kinderen pakjes met Driekoningen.

Het dichten met Sinterklaas echt Nederlands is. Het is begonnen als een plaag cadeautje. Als de boer zijn laatste oogst binnenhaalde gaven de buren de boer een ui of een aardappel met een gedichtje erbij. Dit is de oorsprong van de surprises en de gedichten.

Dat vroeger de schoen werd gezet in kerken. De opbrengst werd aan de armen gegeven die het hard nodig hadden. De wortel en tekening werd in de schoen verstopt als offer voor de goden om te laten zien dat je goed was geweest.

Weet je ook niet meer waar je al dat speelgoed, knutsel materialen, boeken, puzzels moet laten. Verlang je ook naar een opgeruimde speelgoed kast/hoek waar de kinderen lekker hun gang kunnen gaan terwijl jij heerlijk relaxed op de bank met een kop thee zit?

Bel, mail of vul het contactformulier in op mijn website voor een kennismakingsgesprek. Dan kunnen wij samen een de slag om je dromen werkelijkheid te laten worden.

Beoordelingen

Silvia heeft mij heel goed geholpen met het organiseren van de vele waardevolle spullen die mijn moeder mij nagelaten heeft. Ze ging met een respectvolle manier om met de spullen die voor een ander misschien prul lijken, maar voor mij van emotionele waarde zijn. Ze heeft me een hoop inzichten gegeven om beter te kunnen organiseren!

Silvia is fantastisch om mee te werken. Ze is betrokken, respectvol en denkt mee. Samen hebben we in een paar uur veel meters gemaakt en is mijn huis van een opslag nu weer terug een fijn thuis

Super blij met de hulp van Silvia. Ze heeft mij echt goed geholpen met het opruimen van de badkamer. Ziet er weer netjes uit!

Ik ben fijn geholpen door Silvia. Ik zag door de bomen het bos niet meer op mijn zolder. Kinderspeelgoed en allerlei rommel wat we hebben verzameld door de jaren heen. Na 3 sessies was alles uitgezocht en hebben we veel speelgoed naar de kringloop om de hoek gebracht. Tegenwoordig probeer ik de methode van Silvia toe te passen door heel ons huis

Hartelijk dank voor je frisse blik op de onlogische indeling van mijn huis/ kasten/ laden. Op een gezellige manier heb je mij geleerd om dingen anders aan te pakken. Bedankt voor alle tips Silvia, je hebt er echt kijk op.

Mevrouw Christiaanse is vriendelijk en pakt dingen op een logische manier, stap voor stap aan. En ze is altijd stipt optijd.

Wat is het fijn om weer opgeruimde kasten te hebben èn overzicht over m'n spullen! In 10 sessies van 3 uur hebben we samen alle kasten en ruimtes in het huis doorgenomen en opgeruimd. Vanaf het eerste kennismakingsgesprek, de duidelijke offerte tot en met alle opruimsessies samen, is alles heel goed verlopen. Silvia stelde precies de juiste vragen, waardoor ik gemakkelijk kon beslissen over wat te behouden en wat weg te doen. Ook alle handige èn praktische tips kon ik gelijk toepassen, zoals opvouwtechnieken, opbergmiddelen en kastindelingen. Nogmaals veel dank daarvoor Silvia!

Super blij met de hulp van Silvia. Na jaren rommel bewaren eens flink de bezem er door heen gehaald. Ook heeft zij mij geholpen met het praktisch inrichten en ordenen van mijn kasten en keuken. Nu een paar maanden later heb ik veel meer overzicht en rust in mijn hoofd. Ik kan haar zeker aan iedereen aanraden.