Wintertijd, hoe blijf je in balans?
Yes, we kunnen het weekend een uurtje langer slapen.
De laatste zondag in oktober gaan we van zomer- naar wintertijd en het laatste weekend van maart weer van winter- naar zomertijd.
Een ezelsbruggetje:
in het voorjaar zet je de klok vooruit en in het najaar zet je de klok achteruit.
Wist je dat we in Nederland pas in 1977 de zomertijd hebben ingevoerd. En dat de wintertijd de standaard tijdsaanduiding is. En ongeveer 70 landen de klok twee keer per jaar verzetten.
Het verzetten van de klok heeft ook bepaalde gezondheidsvoordelen. De belangrijkste voordelen van de zomertijd zijn:
Je kunt extra lang genieten van het daglicht waardoor je automatisch meer tijd buiten door brengt. Dat is fijn voor jouw vitamine D voorraad.
Extra daglicht betekent dat je ’s avonds weer actiever wordt. Je trekt sneller je hardloopschoenen aan om wat kilometers te maken of een rondje te fietsen. Zelf vind ik het heerlijk om ’s avonds een wandeling met de hond te maken.
Ook heeft daglicht invloed op je humeur. Tijdens een donkere regenachtige dag kan je flink chagrijnig zijn terwijl bij een warme zomerse dag je meer opgewekt bent.
Het is niet voor iedereen een feestje! Veel mensen hebben toch echt moeite met de aanpassingen in hun dagritme, en kunnen hierdoor van slag zijn. Door het verzetten van de klok verstoor je de biologische klok van je lichaam. Het kan onder andere slaapproblemen, concentratieproblemen en depressie veroorzaken.
Als je slaapritme al een beetje wisselend is, dan kan de wisseling van de tijd je echt uit balans brengen. Door het instellen van de wintertijd krijgen we een uur minder daglicht. De dagen zijn korter en de nachten langer.
Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk negatieve effecten van de wintertijd ervaar, is het belangrijk je biologische klok “weer goed” te zetten.
Hieronder een aantal tips:
Ga de week voor de instelling van de wintertijd elke dag iets later slapen zodat je lichaam langzaam aan het ritme kan wennen.
Ga na het instellen van de wintertijd steeds op de dezelfde tijd slapen en sta ook weer dezelfde tijd op. Zo blijf je in een bepaald ritme.
Ga overdag naar buiten om zoveel mogelijk daglicht te pakken. In je pauze een wandeling met collega’s, een boswandeling of een extra rondje met je hond.
Bereid je lichaam voor op de nacht. Bijvoorbeeld door het nemen van een warm bad, een kop thee en het lezen van een boek.
Geniet van je extra uurtje. Hoe ga jij je extra uurtje besteden?
Heb je plannen om verschillende ruimtes in huis eens flink onder handen te nemen. Alles een logische plek te geven zodat zoeken naar je spullen tot het verleden behoort? Maar je van de wisseling van zomer- naar wintertijd erg veel last hebt. De energie niet op kunt brengen om dat goede voornemen werkelijkheid te laten worden.
Bel, mail of vul het contactformulier op mijn website in.
Dan gaan wij samen aan de slag, want samen opruimen is tenslotte veel gezelliger.
Behoefte aan advies?
-
Adres
3411ES, Kolfbaan 6 -
E-mailadres
[email protected] -
Telefoon
06-36483169