Geplaatst op 27-10-2021
3 min

Wintertijd, hoe blijf je in balans?

Yes, we kunnen het weekend een uurtje langer slapen. 

De laatste zondag in oktober gaan we van zomer- naar wintertijd en het laatste weekend van maart weer van winter- naar zomertijd.

Een ezelsbruggetje:

in het voorjaar zet je de klok vooruit en in het najaar zet je de klok achteruit.

Wist je dat we in Nederland pas in 1977 de zomertijd hebben ingevoerd. En dat de wintertijd de standaard tijdsaanduiding is. En ongeveer 70 landen de klok twee keer per jaar verzetten.

Het verzetten van de klok heeft ook bepaalde gezondheidsvoordelen. De belangrijkste voordelen van de zomertijd zijn:

  1. Je kunt extra lang genieten van het daglicht waardoor je automatisch meer tijd buiten door brengt. Dat is fijn voor jouw vitamine D voorraad.

  2. Extra daglicht betekent dat je ’s avonds weer actiever wordt. Je trekt sneller je hardloopschoenen aan om wat kilometers te maken of een rondje te fietsen. Zelf vind ik het heerlijk om ’s avonds een wandeling met de hond te maken.

  3. Ook heeft daglicht invloed op je humeur. Tijdens een donkere regenachtige dag  kan je flink chagrijnig zijn terwijl bij een warme zomerse dag je meer opgewekt bent.

Het is niet voor iedereen een feestje! Veel mensen hebben toch echt moeite met de aanpassingen in hun dagritme, en kunnen hierdoor van slag zijn. Door het verzetten van de klok verstoor je de biologische klok van je lichaam. Het kan onder andere slaapproblemen, concentratieproblemen en depressie veroorzaken.

Als je slaapritme al een beetje wisselend is, dan kan de wisseling van de tijd je echt uit balans brengen. Door het instellen van de wintertijd krijgen we een uur minder daglicht. De dagen zijn korter en de nachten langer.

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk negatieve effecten van de wintertijd ervaar, is het belangrijk je biologische klok “weer goed” te zetten. 

Hieronder een aantal tips:

  1. Ga de week voor de instelling van de wintertijd elke dag iets later slapen zodat je lichaam langzaam aan het ritme kan wennen.

  2. Ga na het instellen van de wintertijd steeds op de dezelfde tijd slapen en sta ook weer dezelfde tijd op. Zo blijf je in een bepaald ritme.

  3. Ga overdag naar buiten om zoveel mogelijk daglicht te pakken. In je pauze een wandeling met collega’s, een boswandeling of een extra rondje met je hond.

  4. Bereid je lichaam voor op de nacht. Bijvoorbeeld door het nemen van een warm bad, een kop thee en het lezen van een boek.

  5. Geniet van je extra uurtje. Hoe ga jij je extra uurtje besteden?

Heb je plannen om verschillende ruimtes in huis eens flink onder handen te nemen. Alles een logische plek te geven zodat zoeken naar je spullen tot het verleden behoort? Maar je van de wisseling van zomer- naar wintertijd erg veel last hebt. De energie niet op kunt brengen om dat goede voornemen werkelijkheid te laten worden.

Bel, mail of vul het contactformulier op mijn website in.

Dan gaan wij samen aan de slag, want samen opruimen is tenslotte veel gezelliger.

Beoordelingen

Silvia heeft mij heel goed geholpen met het organiseren van de vele waardevolle spullen die mijn moeder mij nagelaten heeft. Ze ging met een respectvolle manier om met de spullen die voor een ander misschien prul lijken, maar voor mij van emotionele waarde zijn. Ze heeft me een hoop inzichten gegeven om beter te kunnen organiseren!

Silvia is fantastisch om mee te werken. Ze is betrokken, respectvol en denkt mee. Samen hebben we in een paar uur veel meters gemaakt en is mijn huis van een opslag nu weer terug een fijn thuis

Super blij met de hulp van Silvia. Ze heeft mij echt goed geholpen met het opruimen van de badkamer. Ziet er weer netjes uit!

Ik ben fijn geholpen door Silvia. Ik zag door de bomen het bos niet meer op mijn zolder. Kinderspeelgoed en allerlei rommel wat we hebben verzameld door de jaren heen. Na 3 sessies was alles uitgezocht en hebben we veel speelgoed naar de kringloop om de hoek gebracht. Tegenwoordig probeer ik de methode van Silvia toe te passen door heel ons huis

Hartelijk dank voor je frisse blik op de onlogische indeling van mijn huis/ kasten/ laden. Op een gezellige manier heb je mij geleerd om dingen anders aan te pakken. Bedankt voor alle tips Silvia, je hebt er echt kijk op.

Mevrouw Christiaanse is vriendelijk en pakt dingen op een logische manier, stap voor stap aan. En ze is altijd stipt optijd.

Wat is het fijn om weer opgeruimde kasten te hebben èn overzicht over m'n spullen! In 10 sessies van 3 uur hebben we samen alle kasten en ruimtes in het huis doorgenomen en opgeruimd. Vanaf het eerste kennismakingsgesprek, de duidelijke offerte tot en met alle opruimsessies samen, is alles heel goed verlopen. Silvia stelde precies de juiste vragen, waardoor ik gemakkelijk kon beslissen over wat te behouden en wat weg te doen. Ook alle handige èn praktische tips kon ik gelijk toepassen, zoals opvouwtechnieken, opbergmiddelen en kastindelingen. Nogmaals veel dank daarvoor Silvia!

Super blij met de hulp van Silvia. Na jaren rommel bewaren eens flink de bezem er door heen gehaald. Ook heeft zij mij geholpen met het praktisch inrichten en ordenen van mijn kasten en keuken. Nu een paar maanden later heb ik veel meer overzicht en rust in mijn hoofd. Ik kan haar zeker aan iedereen aanraden.